Homme on juba 1. detsember ja meil töömesilastel on käimas miski selline asi nagu tervisekuu vöi midagi taolist... kes könnib, kes jookseb, kes ujub, kes toitub megatervislikult. Tervislikem tiim vôidab. Auhind teadmata. Punktiarvestus - ära päri! Kuna jooksjana pole minust suuremat asja, siis panen siia üles möned oma isiklikud retseptid, mis peaksid suhteliselt tervislikud (ja lihtsad!) olema.
Näiteks täna jukerdasin järjekordse lihavaba pastaroaga. Milles seisneb tervislikkus? Arvan, et suures koguses vürtsides, milleks on peaasjalikult pipar, kurkum ja karri. Pidavat olema antiseptilised. Guugeldage ise. Legit viidetega kohta netist leida pole vöimalik, sest teadmine asub ilmselt inimeste seljaajudes ja kollektiivses teadvuses. Eriti Indias elavate inimeste...
Kollaste-oranzide-punakate toitude manustamine pidavat ka vastavat värvi tsakrat toitma. Praegusel ajal, kus kôik on hall ja hämar, kulub erksam värvilaik/maitsepahvak ära küll. Ehk siis üldiselt öelduna peaks seda värvi toidud energiat/vunki/soojust/päikselisust juurde andma ja igati toniseeriva möjuga olema.
Ayurveda seisukohalt on kootud ja mörudad maitsed need, mida suurema kappha osakaaluga inimesed (enamus eestlastest arvatavasti), rohkem sööma peaks, et end balansis hoida. Soojad/tulised toidud hoiavad ära ka liigse limaerituse aka nohud ja külmad kuid higistavad jäsemed jms, hoiavad seedetule veiklemas, annavad sooja.
Kogus kahele v ühele suure söömaga inimesele:
Vaja läheb:
200g pastat (nt lipsud)
2-3 porgandit
1/4 konservube v herneid
1 suur sibul
1 küüs küüslauku
0,5 sinisest karbist shampinjone
värsket kapsast tunde järgi
ôli (nt oliivi)
kohvikoort v kookospiima
maitseained: vaba voli, ma panin kokku pitsamaitseaine, karri, kurkumi ja cayenne`i pipra, sool muidugi ka, mul on see roosa ja kallis himaalaja sool.
valmistamine:
1) löigu seened, porgand ja sibul.
2) pane vesi potis keema
3) seened, porgand, sibul pannile
4) maitsesta, lisa küüslauk
5) pane pasta keevasse vette
6) lisa pannil olevale värsket kapsast ja ube
7) lisa kohvikoort v kookospiima
8) vahepeal sega kah ikka
kui pasta on valmis, peaks ka pannil olev pläust valma olema. serveeri, kuidas soovid :-)
No comments:
Post a Comment